top of page

Oliva obrt izrastao je iz obiteljskog naslijeđa izrade unikatnih autohtonih suvenira i ljubavi prema maslini i njezinoj biblijskoj povezanosti sa cijelim čovječanstvom. Maslinova graničica koju je donijela golubica na Noinu arku poslije potopa znak je mira i izmirenja Boga s ljudima. U Bibliji se maslina spominje sve od starozavjetnih proroka pa do Maslinske gore gdje je naš Bog i Spasitelj započeo svoju muku i križni put za spasenje cijeloga svijeta.
 

U našoj Hrvatskoj imamo masline koje potječu još od tih vremena, procijenjene do 2000 godina starosti, u Lunu na Pagu. Tu je poznati ekološki park "Vrtovi lunjskih maslina". S njima smo surađivali u nabavi maslinova drva i u izradi raznih suvenira i uporabnih predmeta za njihovu turističku ponudu.

- nastanak tvrtke -
Raf-0085 .jpg

Budući da su te masline pod zaštitom Republike Hrvatske, uspjeli smo nabaviti debla koja su se srušila u velikom nevremenu prije tridesetak godina. Obrada takvoga drva, koje je staro i tvrdo kao i kamen iz koga je izašlo, zahtijeva posebnu tehnologiju i umijeće obrade. Tako stare masline ima još samo u Izraelu i Grčkoj. Nabava drva masline koje daje tako kvalitetno i ljekovito maslinovo ulje teška je i uvijek vidimo i osjećamo Božju providnost u tome.

 

Napominjemo da su najveći proizvođači maslinovih uporabnih predmeta i sakralnih suvenira Izrael, Italija i Tunis, ali ie riječ o plantažnoj maslini koja se sadi i uzgaja samo radi brzo rastućeg drva, za masovnu proizvodnju, i takvo je drvo je mnogo lakše, rjeđe strukture i jednolične boje. Ne može se mjeriti s našom domaćom maslinom.

- povijest -
Raf-0014 .jpg

Obiteljska proizvodnja počela je 2000. godine. Prvo je bila proizvodnja križeva i sakralnih suvenira (devocijonalija), da bi oko 2005. godine prerasla u proizvodnju uporabnih predmeta, za domaćinstvo i restorane, te sve vrste suvenira i poslovnih darova. Tijekom godina posebno smo bili usmjereni na sve veću kvalitetu i završnu obradu, brušenje, poliranje i na kraju zaštitu prirodnim maslinovim ili lanenim uljem. Kvaliteta naših proizvoda prepoznatljiva je na tržištu. Početkom 2020. godine bili smo nazočni preko Hrvatske gospodarske komore na manifestaciji "Zeleni tjedan" u Berlinu, a povodom predsjedanja Republike Hrvatske Evropskom unijom. Članovi smo i Zagrebačkog maslinarskog instituta i sudionici Festivala maslina u Zagrebu od njegova početka 2015. godine. Otvoreni smo za sve vidove suradnje, proizvodnje određenih artikala po Vašoj zamisli i narudžbi, s laserski ugraviranim logom Vaše firme, po povoljnim veleprodajnim cijenama.

- dostignuća -
Raf-0127 .jpg
bottom of page